Handelsplatformen

De tijd dat er slechts één effectenbeurs bestond waar je als belegger kon handelen in effecten is voorbij. Er komen steeds weer nieuwe handelsplatformen bij en platformen worden steeds vaker, nationaal en internationaal, technisch aan elkaar gekoppeld. Door de almaar toenemende techniek kan er ook steeds sneller gehandeld worden. Zeker met de komst van het internet ligt de hele wereld voor ons open. Juridisch is het daardoor wel een stuk ingewikkelder geworden.

Multilaterale Trading Faciliteiten (MTF)

Met de implementatie van de Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) in Nederland is naast de traditionele beurs (de ‘gereglementeerde markt’) de zogenaamde ‘multilaterale trading faciliteit’ (MTF) geïntroduceerd. Een MTF is een door een vergunninghoudende beleggingsonderneming geëxploiteerd handelsplatform. Door deze toenemende concurrentie zijn de kosten van de handel de afgelopen jaren enorm afgenomen.

Kennis en ervaring

BAIS Legal is zeer gespecialiseerd op het gebied van handel, clearing en settlement. Hester Bais is als bedrijfsjurist bij NYSE Euronext werkzaam geweest. Hoewel de harmonisatie van de markten tot meer transparantie zou moeten leiden, is dat in de praktijk helaas niet het geval. Doordat de diverse handels- (en afwikkelings)systemen aan elkaar gekoppeld worden, is het voor de belegger niet meer inzichtelijk op welke markt (en vooral in welke jurisdictie) hij nu precies actief is. Hester Bais heeft door haar jarenlange ervaring op het gebied van handel- clearing en settlement goede kennis van deze verschillende systemen en kan de financiële onderneming hier helder over adviseren.