Financiële producten
BAIS Legal is gespecialiseerd in het adviseren over- en optuigen van nieuwe en bestaande financiële diensten en - producten.
Het aanbieden van, bemiddelen in of adviseren over deze producten in Nederland is in beginsel verboden zonder vergunning. Er bestaan echter tal van uitzonderingen en vrijstellingen op deze vergunningplicht. Heeft u vragen over (mogelijk) vergunningplichtige activiteiten? Bel ons vrijblijvend.
De Renteswapgate | BAIS Legal in de media
Als advocaat financieel recht staat Hester Bais sinds 2012 ondernemers, semi-publieke instellingen en particuliere vastgoedbeleggers bij in juridische geschillen met banken over renteswaps (rentederivaten). Doordat de vraag naar juridische bijstand in deze dossiers al snel sterk toenam en Hester de hoeveelheid zaken niet meer in haar eentje aankon, werkt zij vanaf 2014 samen met advocaat Maartje van der Beek. Vanaf december 2017 hebben Hester en Maartje de krachten ook formeel gebundeld en hebben zij samen BAIS Legal B.V. opgericht. Hoewel Maartje en Hester bij de start van hun gezamenlijke kantoor reikhalzend uitkeken naar de toegezegde digitalisering van de rechtspraak, is dat project hopeloos mislukt en moesten zij alle processtukken op papier blijven aanleveren bij de rechters. Ondertussen bleven de nieuwe zaken toestromen en moe(s)ten Hester en Maartje gezien de omvang van het kantoor alsmede hun ambities ook steeds vaker “nee” zeggen tegen andere financieelrechtelijke procedures. Begin 2021 hebben zij dan ook de knoop doorgehakt: vanaf 1 juli 2021 is Maartje werkzaam bij BarentsKrans. Zij zal daar zelfstandig samen met BAIS Legal de lopende procedures voortzetten. Daarnaast zal zij in een groter teamverband haar gedifferentieerde (proces)praktijk uitbouwen op het gebied van het financieel recht en insolventierecht.
Hester bleek in 2012 een enorme beerput te hebben opengetrokken, die inmiddels Renteswapgate wordt genoemd. Hoewel de strijd tegen de banken in Renteswapgate dus al jaren gaande is, lijkt het einde voorlopig nog steeds niet in zicht. Tot de dag van vandaag is er namelijk, ondanks het in 2016 tot stand gekomen Uniform Herstelkader, geen sprake van een collectieve oplossing. Niet alle niet-professionele gedupeerden met rentederivaten krijgen een vergoeding uit hoofde van dit kader, zodat zij zijn aangewezen op het opstarten van een juridische procedure. Oneerlijk is dat. Procederen kost naast veel tijd en geld, ook de nodige energie. Bij vrijwel niemand gaat een langslepende procedure tegen een bank in de koude kleren zitten. Tel daar nog bij op dat de rechtspraak in Renteswapgate alle kanten opschiet waardoor er vrijwel geen bestendige lijn te ontdekken is en dat banken zich verschuilen achter verjaringsverweren, dan is het duidelijk dat Renteswapgate nog in alle hevigheid woedt.
Er gloort echter hoop voor klanten die naar de rechter moeten om de door hen teveel betaalde kosten terug te halen. In oktober 2019 heeft de Hoge Raad eindarrest gewezen in de procedure van BAIS Legal en heeft ING Bank ook bij de hoogste rechter bakzeil gehaald. Deze procedure was in 2012 gestart, nadat Hester namens de cliënt de renteswap buitengerechtelijk had vernietigd. Het Hof Amsterdam heeft in 2015 - op basis van slechts één grief (grief 6 over "marginbewaking") - dwaling toegewezen en de buitengerchetlijke vernietiging bevestigd. Zie de paragraaf "BAIS Legal wint na 7 jaar bij Hoge Raad" hieronder.
- september 2014: Cees Grimbergen, Hollandse Zaken: In de wurggreep van de bank
- januari 2015: Een Vandaag, Oad: 'Rabo stuurde aan op faillissement'
- februari 2015: Zembla: Bang voor de bank
- april 2015: Cafe Weltschmerz: Michiel Werkman interviewt Hester Bais
- oktober 2015: Astrid Joosten, Kanniewaarzijn over renteswaps
- december 2015: Jort Kelder, Overvallen door de bank
- juli 2016: "Maakt u zich ook zo'n zorgen om de banken en derivaten? Dat hoeft niet, want de AFM waakt over u. Gaat u rustig slapen; WELKOM BIJ CAFÉ WELTSCHMERZ!" Met deze woorden begint Arno Wellens het gesprek met Hester Bais
- juli 2016: Cees Grimbergen, Zwarte zwanen, de schimmigheid blijft;
- maart 2018: Café Weltschmerz: Arno Wellens & Hester Bais, Banken en het grote spel zonder nieten;
- september 2018: Ik heb geleerd dat niemand te vertrouwen is
- september 2018: Advocaten willen top van ING voor tuchtrechter krijgen
- september 2018: ING dreigt opdracht als huisbankier Amsterdam te verliezen
-
september 2018: Tuchtklachten ING;
-
september 2018: BNR Nieuwsradio;
-
augustus 2019: Hoe de AFM de banken van een onoplosbaar probleem bevrijdde;
BAIS Legal wint na 7 jaar bij Hoge Raad
Hoorzitting Tweede Kamer (september 2016)
Politiek en toezichthouders
Begin 2014 heeft Hester Bais bij de AFM en DNB aan de bel getrokken over de misstanden die zij had aangetroffen in de rentederivatendossiers. Daarna volgden nog honderden e-mails aan toezichthouders, politici, minister van Financiën, bestuurders van banken en de NVB. Helaas hadden deze niet het beoogde resultaat, namelijk gerechtigdheid (en dus compensatie) voor alle gedupeerden. Hoewel vanaf september 2014 banken van de minister van Financiën de renteswapdossiers moesten herbeoordelen en de AFM op dit proces toezag, lapten banken (wederom) de regels van de Wft aan hun laars. Eind 2015 - kort na ons (hierboven besproken) Hof Amsterdam-arrest - heeft de minister de AFM dan ook van het dossier afgehaald en een onafhankelijke commissie (de "Derivatencommissie") benoemd, die (in overleg met de banken) het Uniform Herstelkader heeft opgesteld.
Het Uniform herstelkader is een compromis tussen banken en de Derivatencommissie. Hoewel het voor veel kleinere gedupeerden een passende compensatie biedt, wordt bepaalde schade niet vergoed (zoals betalen van de negatieve waarde). Ook valt een grote groep gedupeerden - naar het oordeel van BAIS Legal onterecht - buiten deze collectieve compensatie. Op 27 september 2016 was er een hoorzitting/rondetafelgesprek 'Rentederivaten in het mkb' van de vaste kamercommissie van Financiën in de Tweede Kamer en was Hester uitegenodigd als deelnemer. Hester en Maartje hebben voor deze hoorzitting een position paper opgesteld. In deze position paper is de visie van BAIS Legal op het Uniform Herstelkader opgenomen.