Settlement

Er wordt in de praktijk altijd veel tijd en geld besteed aan het structureren en verkopen van financiële producten, maar de levering (‘settlement’) ervan is vaak nog een ondergeschoven kind. Bij de levering echter verkrijgt de eindbelegger pas de goederenrechtelijke eigendom van de producten. Niet onbelangrijk dus.

Wet giraal effectenverkeer

De Wet giraal effectenverkeer speelt een belangrijke rol in Nederland voor de juridische levering en bewaring van effecten in Nederland. Enerzijds is het mogelijk om via de wet effecten giraal (administratief) te leveren aan een effectenrekeninghouder bij dezelfde of bij een andere bank, anderzijds beschermt deze wet de effectenrekeninghouder tegen het faillissement van de bank. In het geval van zo’n faillissement zijn de effecten van klanten die worden bewaard door de bank, afgescheiden van het vermogen van deze bank.

Levering van beurstransacties

Ook op de handelsplatformen vindt ‘settlement’ plaats. Op de meeste beurzen wordt er drie dagen na de handel geleverd. Levering vindt plaats via de clearinginstellingen en de CCP, die allebei een effectenrekening aanhouden bij het centraal instituut in de zin van de Wge, Euroclear Nederland. De clearinginstellingen zijn doorgaans banken en de eindbelegger houdt een effectenrekening aan bij deze banken. Hierdoor kunnen effecten juridisch (giraal) geleverd worden aan de eindbelegger. 

Kennis en ervaring

BAIS Legal is zeer gespecialiseerd op het gebied van handel, clearing en settlement. Hester Bais is als bedrijfsjurist bij Euroclear S.A. (onder meer) betrokken geweest bij het ontwikkelen van de 'gesloten rekeningenstructuur' van Euroclear Nederland, de dematerialisatie van effecten in de Wge, het Business Harmonisatiemodel van Euroclear en het opstellen van diverse reglementen en procedures.

Publicatie: De wijziging van de Wet giraal effectenverkeer in perspectief van een toenemend aantal (inter)nationale effectenafwikkelsystemen.