Hester Bais (mr./drs.)

Advocatenkantoor BAIS Legal is in 2010 opgericht door Hester Bais. BAIS Legal richt zich op professionele (financiële) ondernemingen en staat in beginsel geen consumenten bij.

Hester heeft rechten en economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Daardoor kan zij haar juridische adviezen (mede) baseren op haar (bedrijfs) economische kennis en inzicht. In tegenstelling tot menig jurist heeft zij een goed begrip van de financiële balans van een onderneming, doorziet zij de opbouw van gestructureerde financiële producten, begrijpt zij gecompliceerde (OTC) derivaten en kan ze als sparringpartner meepraten over juridische vereisten voor- en consequenties van financieringen of bedrijfsovernames. Ook heeft zij goede kennis van- en ruime ervaring met governance, risk management, compliance, audit, corporate events en operationele systemen.

Al tijdens haar studie was Hester geïnteresseerd in de financiële wereld en onderzocht in 1996 als stage- en afstudeeropdracht voor een corporate finance & strategy consultancy de (on)mogelijkheid van een beursgang voor betaald voetbalorganisaties. Na haar studie is zij als bedrijfsjurist gestart bij een zogenaamde derivaten clearing member en is ruim tien jaar als jurist in de financiële wereld werkzaam geweest (bij onder meer ING, AFM en NYSE Euronext, waarbij zij op basis van een SLA tevens werkzaam was voor LCH.Clearnet en Euroclear). In die functies heeft zij ook veel internationale ervaring opgedaan. 

Hester adviseert zowel juridisch (advocaat) als strategisch op het gebied van governance, risk & compliance (1st/2nd line of defence) alsook audit (3rd line of defence). Zij heeft een eigen DNA-scan ontwikkeld op basis van het zogenaamde 3LM model, waarbij zij een strageisch partner is voor financiële ondernemingen bij het inrichten en uitvoeren van een adequate en integere interne bedrijfsvoering. "Purpose" en een goed ontwikkeld en zuiver moreel kompas van alle stakeholders vormen daarbij de basis.

Als bedrijfsjurist maakte Hester veelvuldig gebruik van de diensten van de grote, gerenommeerde zuidaskantoren. Daarbij bekroop haar bijwijlen het gevoel dat zij zelf de advocaat aan het opleiden was. Ook miste ze soms betrokkenheid en passie, hetgeen zij zelf juist zo belangrijk vindt. Zij besloot daarom in 2007 de overstap naar de advocatuur te maken (als senior associate bij respectievelijk een internationaal kantoor, Hogan Lovells LLP en een Nederlands proceskantoor, Spigthoff N.V.). Hester heeft dus zelf jarenlang ervaring opgedaan met zowel het inwinnen als het leveren van extern, kwalitatief hoogwaardig juridisch advies. Zij weet dus als geen ander wat een cliënt verwacht en mag verwachten van zijn advocaat.

Naast advocaat is Hester sinds januari 2017 ook (bezoldigd) lid van de Raad van Toezicht van de AVROTROS, sinds juni 2019 (onbezoldigd) lid van het Bestuur van Stichting Petje af Amersfoort en sinds november 2019 (bezoldigd) lid van de raad van commissarissen van de elektronischgeldinstelling Intersolve Payments. Zowel bij AVROTROS als Intersolve Payments maakt zij onderdeel uit van de Auditcommissie. Zij is getoets door DNB als commissaris van een financiële onderneming en kan dus op basis van eigen ervaring alsmede wet- en regelgeving potentiële bestuurders en commisarissen voorbereiden op toetsing van zowel de aFM als DNB. Ook adviseert Hester financiële onderneming bij de inrichting van de zogenaamde "geschiktheidsmatrix". 

In 2021 heeft Hester samen met schrijver Wink Sabée de uitgeverij SaBAIS B.V. opgericht. SaBAIS is niet alleen een vervoeging van beide achternamen, maar ook speelse verwijzing naar het werkwoord “weten”. SaBAIS is een uitgeverij en onderzoeksbureau dat maatschappelijke misstanden aan de kaak stelt aan de hand van economisch, financieel en juridisch onderzoek. In september 2021 (verwachte datum) zal hun boek "Worst Bank Scenario, over netwerkcorruptie en de grootste fraude ooit" verschijnen. Ook wordt dan een platform gelanceerd op www.bankenfraude.nl waarop grote delen van het dossier zullen worden openbaar gemaakt.
 
Begin 2018 heeft Hester de Governance Opleiding voor Commissarissen & Bestuurders van de Wagner Group afgerond en mag zij zich gecertificeerd toezichthouder/commissaris noemen.
 

Hoofdsrechtsgebied

Hester heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten financieel recht als hoofdrechtsgebied geregistreerd.
 
Deze registratie verplicht haar elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebiedhoofdrechtsgebied.
 

Publicaties, lidmaatschappen en social media

Hester publiceert regelmatig. Hester is jarenlang vaste medewerker van het Tijdschrift voor Financieel Recht geweest en is inmiddels meer dan 8 jaar auteur voor Kluwer's Tekst & Commentaar Insolventierecht (afdeling 11A Fw (Van het definitieve karakter van de afwikkeling van betalingen en effectentransacties in betalings- en afwikkelingssystemen), afdeling 11AA Fw (Van het faillissement van een bank/kredietinstelling) en afdeling 11B Fw (Van het faillissement van een verzekeraar).

Hester staat ingeschreven als advocaat bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Ook is zij lid van de Vereniging voor Financieel Recht en van Mensa

Hester is zakelijk actief op LinkedIn. Zij publiceert daar regelmatig bijdragen over actuele (juridische) onderwerpen.  Ook twittert Hester haar (on)gezouten mening. Doordat anderen het contact met Hester als laagdrempelig ervaren, komen er zeer interessante (juridische) discussies tot stand in het publieke domein.

Externe (onderzoeks)commissies

Vanaf september 2015 tot en met augustus 2016 heeft Hester als (bezoldigd) lid van de externe Commissie Onderzoek Financiën en Huisvesting UvA onderzoek gedaan naar de financiële positie, de financiering en huisvesting van de UvA. Deze commissie werd ingesteld na de ‘maagdenhuisbezetting’ door studenten om onderzoek te doen naar de financiële situatie en de huisvesting van de UvA. De commissie is ingesteld met instemming van de pre-commissie die was samengesteld uit studenten. De bijdrage van Hester was vooral gericht op de treasury functie, de externe financiering, kostprijs hedge accounting en de rentederivatenportefeuille van de UvA. De commissie heeft alle feiten in afzonderlijke ‘feitenrapporten’ opgenomen, die zijn gepubliceerd. Deze feiten zijn uiteindelijk in het eindrapport “Bouwen aan wetenschap” verwerkt.