Advocaat financieel recht

BAIS Legal is in 2010 opgericht door Hester Bais. Hester heeft rechten en economie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Daardoor zijn haar juridische adviezen veelal mede gebaseerd op haar (bedrijfs) economische kennis en inzicht. In tegenstelling tot menig jurist heeft zij een goed begrip van de financiële balans van een onderneming, doorziet zij de opbouw van gestructureerde financiële producten en kan ze als sparringpartner meepraten over juridische vereisten voor- en consequenties van financieringen of bedrijfsovernames. Ook heeft zij goede kennis van- en ruime ervaring met risk management, corporate events en operationele systemen.

Al tijdens haar studie was zij geïnteresseerd in de financiële wereld en onderzocht in 1996 als stage- en afstudeeropdracht voor een corporate finance & strategy consultancy de mogelijkheid van een beursgang als financieringsinstrument voor betaald voetbalorganisaties. Na haar studie is zij als bedrijfsjurist gestart bij een zogenaamde derivaten clearing member en is ruim tien jaar als jurist in de financiële wereld werkzaam geweest (bij onder meer ING, AFM en NYSE Euronext, waarbij zij op basis van een SLA tevens werkzaam was voor LCH.Clearnet en Euroclear). In die functies heeft zij ook veel internationale ervaring opgedaan.

Als bedrijfsjurist maakte Hester veelvuldig gebruik van de diensten van de grote, gerenommeerde advocatenkantoren. Daarbij bekroop haar bijwijlen het gevoel dat zij zelf de advocaat aan het opleiden was. Ook miste ze soms hun betrokkenheid. Zij besloot daarom zelf de overstap naar de advocatuur te maken (als senior associate bij respectievelijk een internationaal kantoor, Hogan Lovells LLP en een Nederlands proceskantoor, Spigthoff N.V.). Hester heeft dus zelf jarenlang ervaring opgedaan met zowel het inwinnen als het leveren van extern, kwalitatief hoogwaardig juridisch advies. Zij weet dus als geen ander wat een cliënt verwacht en mag verwachten van zijn advocaat.

Hester is jarenlang vaste medewerker van het Tijdschrift voor Financieel Recht geweest, is co-auteur voor Kluwer's Tekst & Commentaar Insolventierecht (afdeling 11A Fw (Van het definitieve karakter van de afwikkeling van betalingen en effectentransacties in betalings- en afwikkelingssystemen), afdeling 11AA Fw (Van het faillissement van een bank/kredietinstelling) en afdeling 11B Fw (Van het faillissement van een verzekeraar)), twittert haar (on)gezouten mening) en publiceert regelmatig.

Beroepsorganisatie en verenigingen

Hester Bais is lid van de Nederlandse Orde van Advocaten, de Vereniging voor Financieel Recht en Mensa.

MVO

  • oprichting - heden: Juridisch advies (gratis dan wel tegen kostendekkend tarief) aan- en financiële ondersteuning van diverse maatschappelijke organisaties;
  • november 2010: Stichting Pet'je Af naar de rechtbank Amsterdam;
  • oktober 2011 - juli 2015: Vrijwilliger (iedere donderdag) bij ECR Boldershof @ Amersfoort;
  • januari 2012: Welzijn Senioren De Drietand, Beweging 3.0, Presentatie aan Netwerk Vrouwen 50+ over advocatuur;
  • 25 april & 9 mei 2012: samen met Anouk Bikkel een Social Media Training gegegeven aan de vrijwilligers van het Toon Hermans Huis Amersfoort;
  • april 2014: Stichting Pet'je Af naar rechtbank Amsterdam (op zondag 6 april 2014 hebben 7 advocaten (met dank aan Hekkelman Advocaten) op de diverse locaties van Pet'je Af les gegeven over de rechtspraak in Nederland en op zondag 13 april 2014 zijn 100 kinderen naar rechtbank Amsterdam geweest voor een leuke én leerzame dag);
  • Vanaf begin 2014 is Hester actief betrokken in de zogenoemde "Renteswapgate" en heeft zij zich in/middels toezichthouders, media en politiek hard gemaakt voor een collectieve oplossing. In dat jaar en de jaren erna heeft zij samen met een aantal maatschappelijk betrokken financieel specialisten en advocaten relevante kennis (informatie) kosteloos verstrekt aan gedupeerden met een rentederivaat en hun adviseurs onder de noemer "Kenniscentrum Rentederivaten". In juli 2016 is het Uniform Herstelkader Rentederivaten tot stand gekomen en zijn banken verplicht om particuliere en (kleine) ondernemingen/semi-publieke instellingen een (schade)vergoeding te betalen.